De Ecocity World Summit, de langstlopende conferentie over duurzame steden, is nu aan de 14e editie toe en heeft een lange weg afgelegd sinds de eerste top in Berkeley, Californië in 1990, en vond zijn weg over de hele wereld, van Australië tot China, van Turkije naar de VAE. Terugkijkend heb ik de kans gehad om vrijwilligerswerk te doen op de Ecocity World Summit 2008 in San Francisco, Californië en de eer om vrijwilligerswerk te doen bij Ecocity Builders onder leiding van Richard Register terwijl hij de topconferenties van 1996 en 2000 in Yoff, Senegal en Curitiba, Brazilië, organiseerde. Van Richard heb ik veel geweldige verhalen en verbazingwekkende prestaties gehoord die verschillende mondiale ecosteden hebben bereikt. Een speciale oproep aan Richard Register voor zijn vasthoudendheid en bijdragen aan het brengen van de Summit naar verschillende delen van de wereld en het creëren van een netwerk voor mensen en gemeenschappen om ideeën en strategieën uit te wisselen over hoe we de duurzaamheid van onze wereld kunnen aanpakken. Nog een schreeuw naar Kirstin Miller omdat ze de Summit naar een ander niveau heeft gebracht en levend heeft gehouden.
De wat: Dit jaar vindt Ecocity World Summit 2022 online plaats op 22 – 24 februari 2022. Wie had ooit gedacht dat er iets goeds uit Covid zou voortkomen, waardoor mensen overal ter wereld de kans zouden krijgen om virtueel deel te nemen aan de Summit? Ecocity 2022 wordt georganiseerd door de gemeente Rotterdam en de TU Delft. Het thema dit jaar is Stedelijke transformaties voor op de natuur gebaseerde oplossingen.
Er zijn vier thema’s waar de sessies en workshops rond draaien: Biodiversiteit, Circulaire Stad, Gezonde Stad en Veerkrachtige Stad. Enkele van de belangrijkste lezingen zullen worden gegeven door dr. Nico Tillie, Urban Ecology and Ecocities Lab van de TU Delft, Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability van de TU Delft, dr. Sahar Attia, emeritus hoogleraar architectuur en duurzaamheid. stedenbouwkundig ontwerp aan de Universiteit van Caïro, en Katharina Holscher, senior onderzoeker bij het Nederlands Onderzoeksinstituut voor Transities.
Elke editie van de Summit brengt een aantal van de meest getalenteerde, meelevende en hardwerkende professionals samen om een designrevolutie uit te voeren: de stad, het dorp en het dorp gebouwd voor mens en natuur. De Summit wil de manier waarop we de planeet Aarde bewonen transformeren en brengt mensen samen om de huidige visie te bespreken, te verfijnen en te versterken.
Op eerdere topconferenties was een breed scala aan leiders en vernieuwers aanwezig, waaronder milieuactivisten Severn Suzuki, David Brower, Paul Hawken, Apollo 14-astronaut Edgar Mitchell, voormalig vice-president van de Verenigde Staten Al Gore, de beroemde architect en stedenbouwkundige Jamie Lerner, voormalig burgemeester van Curitia, Brazilië, architect/filosoof Paolo Soleri, en Denis Hayes, directeur van de oorspronkelijke Nationale Dag van de Aarde.
Het wanneer: 22 – 24 februari 2022; officiële tijdzone is Central European Time (CET)
De Waar: Online. Het is nog niet te laat en je hebt geen vliegticket nodig! Registreer hier.
De WHO: Oproep aan alle vernieuwers en pioniers, ingenieurs en planners, beleidsmakers en bestuurders, professionals en zakenmensen, milieuactivisten en ontwikkelaars, docenten en studenten, maar ook kunstenaars en ontwerpers. Elke conferentie richt zich op gerelateerde thema’s die betrekking hebben op gezonde en duurzame steden en dorpen van de toekomst – van theorie en onderzoek tot de toepassing en implementatie van alles wat met de ecologische stad te maken heeft.