Het is een vraag die misschien bij je opkomt als je door het beddengoedpad slentert, een slaapkamer opnieuw inricht of je lakens verschoont: wat is het verschil tussen een dekbed en een dekbed?
Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar in werkelijkheid zijn deze bedtoppers verschillend. Ik heb twee beddengoedexperts geraadpleegd om voor eens en voor altijd de verwarring tussen een dekbed en een dekbed op te helderen, zodat jij kunt beslissen welke het beste bij je past. Blijf lezen voor een overzicht van de twee bedovertrekken, en voor enkele zaken waarmee u rekening moet houden als u op zoek bent naar nieuw beddengoed.
Karina Opio, oprichter en creatief directeur van Karina Kaiseth Interiors in Chicago, zegt dat het eenvoudigste verschil tussen een dekbed en een dekbed is dat een dekbed uit twee delen bestaat: een dekbedovertrek en een inzetstuk.
“Beschouw een dekbed als een grote envelop”, zegt Michael Levin, CEO van woondecoratiemerk Levtex Home in Santa Monica, Californië. “Het is aan drie kanten gesloten en aan één kant open.” Je vindt veel verschillende “mechanismen” om het open uiteinde te sluiten, van knopen tot ritsen en strikbanden. “Het idee is dat je het met van alles kunt vullen”, zegt hij.
Het dekbedovertrek is over het algemeen van een dunnere stof en het binnenste gedeelte geeft het beddengoed de warme, knusse kwaliteit die je wilt als je slaapt. Het kan worden bewaard met materialen als dons, polyester of wol, zegt Levin. Je zult een paar namen tegenkomen als je op zoek bent naar een vulling, inclusief dekbedinzet, dekbedbinnenkant en dekbed (waarschijnlijk een bijdragende oorzaak van al deze verwarring). Over het algemeen is het inzetstuk wit, terwijl een dekbedovertrek in vele kleuren en dessins verkrijgbaar is.
Een dekbed daarentegen is een enkele pluche deken. Het is een volledig omsloten, gevuld stuk beddengoed.
“(Een dekbed) is aan alle vier de zijden verzegeld en is ergens mee gevuld – heel vaak met polyester, maar het kan met van alles gevuld worden”, zegt Levin. Met een dekbed is wat u ziet wat u krijgt. Dus welke kleur of welk ontwerp u ook koopt, u zult deze hebben totdat u een nieuwe bedtopper krijgt. En omdat hij dichtgenaaid is, kun je met een ander inzetstuk het uiterlijk of het gewicht van de deken niet veranderen.
Moet ik een dekbed of een dekbed gebruiken?
Het zou geweldig zijn als de experts de beste bedtopper zouden kunnen onthullen, maar Levin en Opio benadrukken dat het allemaal om persoonlijke voorkeur gaat. Er zijn echter een aantal factoren waarmee u rekening moet houden bij de keuze tussen een dekbed en een dekbed.
Opio zegt dat ze haar cliënten altijd vraagt naar hun levensstijl. ‘Hebben ze een drukke ochtend? Haasten ze zich? Want het dekbed heeft nog wat meer tijd nodig.” ze zegt. Het inzetstuk kan ‘s nachts uit zijn plaats worden geschopt, wat kan betekenen dat het langer duurt om uw bed op te maken als u wakker wordt.
Dekbedden vergen ook meer wastijd en arbeid, vooral bij het op- en afdoen van de hoes om het dekbedovertrek te wassen. Omdat een dekbed uit één stuk bestaat, hoeft u het alleen maar van het bed te tillen en in de wasmachine te ploffen. (Hoewel veel dekbedden waarschijnlijk te groot zijn om in kleinere wasmachines te passen, waarschuwt Levin.)
Denk ook na over hoe u wilt dat uw bed zich door de seizoenen heen voelt. Als je een dekbed koopt dat je het hele jaar door kunt gebruiken, moet je proberen iets te vinden dat je koel houdt in de zomer, maar warm in de winter. Met een dekbed heb je meer flexibiliteit. “Als je iemand bent die in de zomer van iets superlichts houdt, kun je letterlijk het dekbedovertrek zonder binnenzijde of een heel lichte deken gebruiken”, zegt Levin. “En als je in de winter iets zwaarders wilt, kun je die binnenkant misschien veranderen in dons of een zwaardere vulling.”
Bedenk ten slotte hoe vaak u de stijl van uw slaapkamer wilt veranderen. Als je graag trends uitprobeert of experimenteert met kleuren en stoffen, is het misschien verstandiger om voor een dekbed te gaan, omdat een dekbed vaak duurder zal zijn dan een stoffen hoes. “Je investeert in je innerlijke”, zegt Levin. “En dan kun je, op een kosteneffectievere basis, je uiterlijk vaker veranderen.”